Boendesituationen i Lidköping

bostäder i Lidköping

Lidköpings kommun har cirka 39.000 invånare och ligger söder om Vänern. På senare år har bostadsbristen förvärrats i samband med att antalet invånare ökat. De flesta upplever att boendesituationen i Lidköping är ohållbar och att bostäder i Linköping blir allt svårare och svårare att finna. En enkel sökning på de vanligaste sökmotorerna ger inte alls många träffar på lediga lägenheter. Sökningen ”Lediga bostäder i Linköping” ger totalt cirka 10-15 lediga lägenheter.

Det är enligt de flesta väldigt komplicerat att förstå sig på de kommunala bostadsköerna. Det första man måste göra är att registera sig hos alla hyresvärdar, där det gäller att ha koll på alla de olika. Därtill måste man ständigt följa upp och besöka de olika sidorna för att vara uppdaterad. Utöver detta kan lägenheterna publiceras på två olika sätt, direkt på egna hemsidor eller via så kallade ”torg”.

”Torget” innebär att alla har ungefär 5 dagar på sig att anmäla intresse för varje specifik lägenhet, därefter tilldelas lägenheten till den som har mest poäng. För varje dag du har varit registrerad hos en hyresvärd får du ett poäng. Antalet poäng avgör hur snabbt du slutligen får en lägenhet. Dock gäller det endast för det så kallade ”torget”. Vid direkt tilldelning av lägenhet gäller först till kvarn. Det innebär att dina poäng inte gäller och du kan ha stått i kö hur länge som helst. Någon som precis har blivit medlem kan alltså gå före dig i kön om hen har den turen att de upptäcker att lägenheten har lagts upp på hyresvärdens hemsida.

Visst låter det orättvist och komplicerat? Det måste väl finnas enklare sätt att hitta bostäder Lidköping? Det finns det också, genom att hitta bostäder hos privata företag. Det är enligt de flesta mycket smidigare och bättre, då det är mindre konkurrens och högre kvalité på lägenheterna.