Svårt att välja takstol?

Att lägga ett tak på en byggnad verkar vid första anblicken kanske inte så svårt, men det är svårare än vad man tror. Taket måste förutom att klara av att bära sin egen vikt, klara snö och andra belastningar. Takets lutning är därför viktig. Utrymmet under taket kan man vilja använda på olika sätt, som till exempel förvaringsutrymme eller extra boyta. Naturligtvis har man även önskemål på hur byggnaden ska se ut från utsidan.

Takstolar

För att tillgodose alla möjliga önskemål finns många olika modeller av takstolar att välja mellan. Den vanligaste och mest ekonomiska modellen kallas fackverk. Denna modell lämpar sig bra om man inte har speciella planer för utrymmet under ytter och innertak. Vill man kunna utnyttja utrymmet under taket bättre väljer man med fördel en takstol av ramverkskonstuktion.

Bygger man ett halvplans hus är det vanligt att man vill ha ett sluttande innertak på ovanvåningen då detta ger en större boyta. I så fall är en saxtakstol det bästa alternativet. Använder man sig av en saxtakstol skiljer lutningen på innertak och yttertak med endast omkring 10 %, vilket ger en bra takhöjd i nocken som skapar rymd på den övre våningen.

Alla dessa takstolar lämpar sig för vanliga sadeltak, vill man istället ha ett mansradtak, ofta kallat brutet sadeltak behövs specialkonstruerade takstolar eftersom påfrestningarna på taket blir annorlunda, det kan då vara bra att investera i takstolar med en specialbalk, så kallad Kertoblak, för att undvika att taket blir deformerat. Önskar man sig en byggnad med ett lågt tak med liten sluttning använder man sig av en fackverksbalk, den kan ge en så låg sluttning på taket som 14 grader. Att taket håller är naturligtvis av yttersta vikt, lika så att vinklarna blir rätt och att det inte sätter sig, därför är det att rekommendera att man istället för att försöka sig på att bygga takstolarna själv anlitar en specialist.