Bänkskivan – Kökets stomme

Alla har ett kök, och alla har behov av bänkskivor. Detta gör ju att kravet på bänkskivor är ganska högt. Det måste utstå massor av nötning och om den ska fungera som en avlastningsyta så måste den vara stark. Den ska dessutom agera underlag när man ska laga maten, sen ska skivan även ha bra motstånd mot små olyckor så som spilld mjölk eller vatten.

Frågan som man ställer sig när man ska välja bänkskiva är vad man vill ha för sorts skiva, för det är nämligen så att eftersom de flesta tillverkare av bänkskivor har mer eller mindre samma krav på skivorna så handlar det mer om vad du som kund har för krav och smak.

Det finns den vanligaste som är gjort utav trä. Detta är en sorts impregnerad trä som står emot både vatten och andra sorters vätskor, eftersom det även är en väldigt hårt packad träskiva så är den väldigt stadig, men den kanske inte passar i alla hem. Allt detta beror ju på hur hemmets kök ser ut.

Sen finns det även skivor i sten, antingen i granit eller sten komposit, och här handlar det endast om smak. Båda materialen har samma krav på sig. Största skillnaden är väl att granit är uthugget ur ett enda stenblock. Båda har samma täthet och reptålighet.

Det finns även bänkskivor i rostfritt stål, dessa har ju egenskapen att de blänker väldigt fint. Sen är de ju väldigt lätta i jämförelse med stenskivor. Rep tåligheten är dock minimalt sämre då rostfritt inte har samma tålighet som sten.

Och sist men inte minst finns det bänkskivor i Laminat, detta är budgetalternativet vad gäller bänkskivor, dock är det absolut inget fel på laminatskivorna, de är gode stryktåliga och har bra hållfasthet, laminatskivorna är tillverkade av en mdf/spånskiva i mitten med sammanpressade skikt av spån fiber runt om. Ytterst är det ett skyddande lager av papp som genomgått behandling med högt tryck och hög värme, detta gör laminatskivan till ett bra och säkert budgetalternativ. Dessutom går det nästan att få de i vilken utformning och färg som helst, endast fantasin sätter gränsen.